Immediate/ By Speed Post

F.No0.23011/67/2020-Ad.ITA
Government of India
Ministry of Finance
Department of Revenue
{Central Board of Indirect Taxes & Customs)
North Block, New Delhi
Date: 7™ April, 2021
To,
The Pr. Chief Controller of Accounts,
Central Board of Indirect Taxes & Customs
(Coordination Expenditure Section)
1% Floor, DGACR Building,
LP. Estate, New Delhi - 110002

Subject:Extension of benefit in respect of non-petitioners/ similarly placed officers with
respect to order of Hon’ble Madras High Court dated 06.09.2010 in WP No.
13225/2010 - regarding

Sir/ Madam,

Please refer to your letter F.No./Coord./Expdt/MACP Clari/01/20-21/489 dated
11.02.2021 on the above cited subject matter wherein reference has been drawn towards Board
letter No. A-23011/67/2020-Ad.ITA dated 24.09.2020 vide which it was communicated to the
Chief Commissioner of CGST Meerut/ Lucknow Zone that the extension of benefit of M.
Subramaniam case to non-Petitioner/ similarly placed officers arising out of judgment dated
06.09.2010 passed by the Hon’ble High Court of Madras in WP(C) No. 13225/2010 is being
examined in consultation with Department of Expenditure.

2 Briefly, as per recommendations of the 6" Central Pay Commission, Department of
Expenditure vide Resolution No. 1/1/2008 IC dated 29.8.2008 has specified that the Group-B
officers of D/o Revenue ete. will be granted grade pay of Rs. 5400/- in PB-2 on non-functional
basis after 4 years of regular service in the grade pay of Rs. 4800/- in PB-2. On receipt of
references from field formation of CBEC, the matter was examined in consultation with the
Department of Expenditure and a clarification was issued vide this Department’s letter I'. No. A-
26017/98/2008-Ad.IIA dated 21/11/2008 (copy enclosed) clarifying the position as to how the 4
years period is to be counted for the purpose of granting non-functional up gradation to group ‘B’
officers working under the field formations of CBEC. It was clarified that 4-year period is to be
counted w.e.f. the date on which an officer is placed in the pay scale of Rs. 7500-1200 (pre-
revised). Thus, if an officer has completed 4 years on 01.01.2006 or earlier, he will be given the
non-functional upgradation w.e.f. 01.01.2006. If the officer completes 4 years on a date after
01.01.2006, he will be given non-functional upgradation from such date on which he completes
4 years in the pay scale of Rs. 7500-12000(pre-revised).

% Further on receipt of some other references from filed formations of CBEC as to whether
the officers who had got the pre-revised pay scale of Rs. 7500-12000 by virtue of financial
upgradation under ACP will also be entitled to the benefit of further non-functional upgradation
on completion of 4 years in the prescribed pay scale of Rs. 7500-12000 in terms of the
recommendation of the 6" CPC as accepted by the Govt. The matter was again examined at length
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2
in consultation with Department of Expenditure. It was clarified vide CBEC letter F. No. A-
26017/98/2008-Ad.IIA dated 11.02.2009 (copy enclosed) that the officers who got the pre-revised
pay-scale of Rs. 7500-12000 (corresponding to grade pay of Rs. 4800) by virtue of financial
upgradation under ACP will not be entitled to the benefit of further non-functional upgradation to
the pre-revised pay-scale of Rs. 8000-13500(corresponding to the grade pay of Rs. 5400), on
completion of 4 years in the pre-revised pay scale of Rs. 7500-12000. It was again clarified vide
Board’s letter F. No. A-26017/98/2008-Ad.ITA dated 16™ September, 2009 (copy enclosed) that
non-functional Grade Pay of Rs. 5400 in PB-2 will not be granted to such Group B officers who
have got the Grade Pay of Rs. 4800 on upgradation under the Assured Career Progression Scheme.

4, In this connection, it is also stated that Shri Subramaniam had filed the OA No 167/2009
before the Hon’ble CAT, Chennai Bench stating that he was entitled to grade pay of Rs. 5400
w.e.f. 1.1.2008 after 4 years of service in the grade pay of Rs. 4800/-, granted under ACP Scheme,
as per the orders of the Government of India accepting the recommendations of the 6" Pay
Commission and requested to the Tribunal to direct the respondents to grant him consequential
pay/financial benefits etc. The same was dismissed by the Hon’ble Tribunal vide order dated
19.04.2010. He made appeal before Hon’ble High Court of Madras against the order dated
19.04.2010 of the Tribunal in WP No. 13225 of 2010 which was allowed by the High Court vide
order dated 06.09.2010 in favour of Sh. M. Subramaniam. Further, the Civil Appeal No(s) 8883
of 2011 filed by this Department against the order dated 19.04.2010 of the High Court was
dismissed by the Hon’ble Supreme Court vide order dated 10™ October, 2017. Accordingly, this
Department, in consultation with D/o Expenditure, decided to implement the Order dated
06.09.2010 of the Hon'ble High Court of Madras in case of Petitioners only.

5 Keeping in view the fact that Hundreds of CAT/Court cases are pending throughout India
seeking benefit of M. Subramaniam case, the matter of extending the benefit of Order dated
06.09.2010 of the Hon’ble High Court of Judicature at Madras in W.P. No. 13225 of 2010 in the
case of M. Subramaniam to all similarly placed officers has been examined in the Board.
Department of Expenditure has not agreed to the proposal of the Department to extend the benefit
of the said judgement to all similarly placed officers. However, the Court judgements which are
passed by placing reliance on the M. Subramaniam case are forwarded to the Board for further
directions in so far as implementation of such CAT/Court orders are concerned.

6. This issues with the approval of the Competent Authority.

Yours Faithfully,

Encl: As above a0
/—/‘ 1M A

(Avneesh Pratap Singh)
Under Sccretary to the Govt. of India
Tele-01123095528

Copy to:
1. All Cadre Controlling Authority under Central Board of Indirect Taxes & Customs for

information and necessary action.
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FNGAZOD[T/98/2008-Ad.11. A
anammcnt of India
Ministry of Finance
Department of Revenue
Certral Board of Excise & Customs
[EZ 2 X €T

MNew Delhi, the 217 Novenber, 2008

{4
Al t"t-' Crief Commissioners/ Directors General under CBEC
Al the Com oners in-charge of Directorales under CBEC.
Suhject: Clarification _regarding  date  of  orant  of  non-functional

uperadation of Group-B Officers,

S’ Madam,

L em dwrected o mention €] e in Part-C, Section-1 ¢f the CCS (Revised Pay) Rulus,
2008, 'r-i'" the Heading ‘Minisiry of Finance, Department of Revenue, at S. No. 9, it is
indicated that Su ,,h.arﬂcrdc. ts, Appraisers ete. (Customs & Central Excise) [who are in the
pre-revised scaie of Rs.7,500-12,000] shall be granted Grade Pay of Rs. 5,400 in PB-2
[eotresponding to pre-revised scale of Rs. 8,000-13,500], afte: 4 years of Service. Further, in
Clawse (x)e) of the RESOLUTION it is inticated that “Greup-B Officers of the
Department of Posts, Revenue, ete will be granted Grade Pay of Rs.5400 in PB-2 on

non-functional busis after 4 years c)l regular service in the Grade Pay of Rs.4,800 in PB-
7.0

2, Same field formations had sought a clarification on how the d-year periad is to be
counzed for the purpose ﬂf granting non-functional upgradation to Group-B Officers, i.e.
whether the 4-year period i5 te be counted we.f the date on which an officer is placed in the
pav-scate of Ry 7.500-12,000 (pre-revised}, or w.e.f 01.01.2006, i.e. the date on which lh
recommendations of the 6"‘ CPC came inta force.  The matter was referred o the Departime

of Expenditure.

5 The Deparument of Expenditure have now clarified that the 4~ “year pertod is o be
counted w.ef the date 0[: which an officer s placed in the pay scale of Rs.7,500-12,000 (pre-
revised;. Thus, if an officer has completed 4 years on 01 01.2006 or ear]ler he will be given
the non-functional upgradation w.e.f. 01.01.2006. If the officer completes 4 years on a date
afwer 01.01.2006, he will be given non-functional upgredation from such date on which he
completes 4 years in the pay scale of Rs.7,500-12,000 (pre-revised).

4. This is for your kind information and necessary actiom.
Youry fatthfully,
Qe
(LI A;’t,;a rwil)

Deputy Secretary to the Guyt. of India
i Tel: 011-2309-3102
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F No.A.26017/98/2008-AdILA r D

Government of India
Ministry of Finance
Department of Revenue ' .
Central Board of Excise & Customs ﬁ‘ (}
TIALL A
New Delhi, the 11" February, 2009

To

= All'the Chief Commissioners/ Directors General under CBEC.
All the Commissioners in-charge of Directorates under CBEC.

Subject: Clarification regarding- grant of non-functional uggrndation to
Group-B Officers.

Sir/ Madam,

{ am directed to mention that in Part-C, Section-11 of the CCS (Revised Pay)
Rules, 2008, under the Heading ‘Ministry of Finance, Department of Revenue, at S.
Ne. 9, it is indicated that Superintendents, Appraisers eic. (Customs & Central Excise)
[who are in the pre-revised scale of Rs.7,500-12,000] shall be granted Grade Pay of
Rs. 5,400 in PB-2 [corresponding to pre-revised scale of Rs. 8,000-13,500], after 4
years of Service. Further, in Clause (x)(e) of the RESOLUTION also, it is indicated
that “Group-B Officers of the Department of Posts, Revenue, etc will be granted
Grade Pay of Rs.5,400 in PB-2 on non-functional basis after 4 years of regular
service in the Grade Pay of Rs.4,800 in PB-2."

2. The pre-revised pay-scale of Rs. 7,500-12,000 could be granted to an officer
EITHER on functional promotion o the post of Superintendent, Appraiser, etc, OR DY
way of financial upgradation under ACP. Thus, officers of the rank of Inspectors
could also have this pay-scale due 10 financial upgradation under ACP. A question
was raised as to whether the officers who had got the pre-revised pay-scale of
Rs.7.500-12,000 by virtue of financial upgradation under ACP Will, also be
entitled to the benefit of further non-functionsal upgradation on completion of )
years in the pre-revised pay scale of Rs.7,500-12,000, jn terms of
recommendations of 6'* CPC accepted by the Government, a8 mentioned in Para-1
sbove.

3 The matter has been examined in consultation  with Department of
Expenditure, who have clarified the matter as follows:

W el Non-functional upgradation 10 the grade pay of Rs.5,400 in the pay
band PB-2 can be given on completion of 4 years of regular service in the
grade pay of Rs.4,800 in PB-2 (pre-revised scale of Rs.T,SOO-l‘Z.OOO)'m
regular promotion and not on account of financial upgradation due to ACP.”

Y
Al

4.  Thus, it is clear ‘that the officers who got the pre-revised pay-scale of
Rs.7,500-12,000 (corresponding to grade. pay of Rs.4,800) by virtue of financial
upgradation under ACP will pot be entitled to the benefit of further non-functional
upgradation to the pre-revised pay-scale of Rs.8,000-13,500 (conesponding to grade
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pay of Rs.5,400), on completion of 4 years in the pre-revised pay scale of Rs.7,500-
12,000.
3. This is for your kind information and necessary action.

Yours faithfully,

ﬂ%*:b, ‘
(Alok Agarwal)

Under Seeretary to the Govt. of India
Tel: 011-2309-3476
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F.No. A-26017/98/2008-Ad. Il A
Government of India.
Ministry of Finance
ent of Revenue
Central Board of Exclse & Customs

New Delhi, the 16t Ssptember, 2009

To
All Chief Commissioners /Commissioners of Central Excise / Customma.
All Directors General of Divectorates in CBEC.
Subject:»  Clarification on grant of Grade Pay of Rs. 5400 on functional
: basis to Group B’ officers in Central Board of Excise &
Customa
8ir,

Reference ls invited to this Department’s letter F.No. A-26017/98/2008-Ad.U
A dated 21/11/2008 on the above subject,

2. In pursuance of Government of Indla, Department of Expenditure Resolution
No. 1/1/2008-fC dated 29 August, 2008 notifying acceptance of
recommendations of 6 Central Pay Commission, it was decided to grant Grade Pay
of Rs. 5400 in PB-2 on non-functional basls to Group B officers of Central Board of
Excige & Customs (i.e. Customs Appraiser / Superintendent of Central Excise /
Superintendent of Customs (F)) after 4 years of regulnr gervice in the grade pay of
Rs. 4800 in PB-2.

3. Itis now clarified that the grant of the higher grade pay of Rs, 5400 in PB-2
on non functional basis is not linked to vacancy and may be given retrospectively
w.e.f. 1/1/2006 provided the officer concerned has,

(i) completed minimum 4 years of regular service &s on 1/1/2006 os
Customs Appreiser / Superintendent of Central Excise / Superintendent
of Customs (P) irrespective of the pay acale attached to the post, and
(i) is clear from vigilance angle,

and provided further that,
Officers who have not completed ¢ years of regular service as Customs Appraiscr /
Superintendent of Central Excise / Superintendent of Customa (P shall be given

this pay scale immediately on completion of 4 years of regular gervice in the
respective post provided they are clear from vigilance angle.

4. It is further clarified that the non functional Orade Pay of Rs. 5400 in PB-2
will not be granted to such of those Group B officers who have got the Qrade Pay of
Rs. 4800 on upgradation under the Assured Carcer Progression Scheme.

5. This issues with the approval of Department of Expenditure, implementation
Cell vide their IC U,0. NO, 10/1 /2009-1C dated 15.09,2009

Yours faithfully,

Deputy Secretary to the Gnvcml.m'mt of India
Tele: 23093102
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